Портфолио Новости

Головна Портфолио Новости

Робоча 180/180

Згідно Розпорядження міністра праці і соціальної політики від 20 липня 2011 року щодо випадків, у яких призначення виконання праці іноземцем на території Республіки Польща допускається без необхідності отримувати дозвіл на працевлаштування, працедавець має заповнити бланк Декларації про намір працевлаштувати громадянина Республіки Білорусь, Республіки Грузія, Республіки Молдова, Росії та Україні (далі — Oswiadczenie).


Далі заповнений бланк подається до місцевого Управління праці (Urzad pracy) для реєстрації. Це все робиться за одне відвідування, хоча часом треба зайти наступного дня, щоб забрати зареєстрований бланк, та надіслати його вам. Так діє спрощена система працевлаштування іноземнців із України, Білорусії, Грузії, Молдови та Росії. Все дуже просто.

За допомогою пошти або кур’єрської служби, працедавець надсилає вам оригінал Oswiadczenia. Скажу відразу, що я користувався послугами TNT, бо нашій пошті довіряти не доводиться. Потім ви реєструєтеся на сайті secure.e-konsulat.gov.pl, вибираєте найближчу дату для відвідування консульства, заповнюєте анкету на отримання національної візи типу D (боятися не варто, там нема нічого складного, у наступній статті я розкажу і покажу як то робиться).

Після підтвердження правильності і правдивості уведеної до анкети інформації, формується документ, який ви можете роздрукувати на принтері, вклеїти фотографію та прийти із ним до консуляту. Крім того, вам буде потрібний страховий поліс, який буде покривати ваші витрати у разі нещасного випадку чи лікування.Вартістьстрахового полісу на пів-року становить біля 200-250 грн. 

Отже, ви маєте на руках Oswiadczenie, роздрукований бланк заяви на отримання національної візи, страховий поліс і призначену дату для подачі документів. Все, чекаєте вказаної дати, йдете до консуляту у нормальному вигляді (у шортах мене одного разу не пустили) із заздалегідь вимкнутим мобільним телефоном, без зброї та будь-яких колюче-ріжучих предметів.

Обов’язково захопіть із собою ручку, коректор, додаткові вирізані фото 3х4, клей, папку або файл. Після подачі всіх документів, ви отримуєте папірець-рахунок для оплати візового збору, оплачуєте візовий збір у вказаному банку і зберігаєте квитанцію про сплату.


На цьому ваша місія закінчується. Свою роботу роблять працівники консульства, які на протязі 5 робочих днів розглядають ваші документи та приймають рішення про видачу візи. Якщо не було допущено помилок і вся інформація була правдивою, то ви отримуєте візу типу D 180/360. Це означає, що ви маєте право на перебування на території Республіки Польща до 180 днів протягом дійсності візи (звичайно — один рік від моменту отримання)

Тепер стисло, підводячи підсумок всьому вище написаному. Документи, які вимагаються для звернення за національною візою D :

  • Проїзний документ (закордонний паспорт);
  • Заповнена і підписана візова анкета;
  • Біометричний знімок (знімок 3х4 як на паспорт);
  • Візова оплата (не побираєть в разі довгострокової візи);
  • Страховий поліс;
  •  Додаткові документи, які підтверджують:
    — мету в’їзду (Oswiadczenie);
    — факт, що заявник має достатньо коштів, для покриття витрат, пов’язаних із в’їздом, перебуванням і виїздом з території Польщі (просто вказуєте в анкеті, що маєте гроші у вигляді кредитної карти та готівки);
    — необхідність перебування на території Польщі понад 90 днів впродовж піврічного терміну (вказано в Oswiadczeni).

Тип і кількість додаткових документів може відрізнятися в залежності відконсульської установи; в зв’язку з цим раджу безпосередньо зв’язатися з відповідною консульською установою для отримання повної інформації щодо додаткових документів, необхідних для складення візової анкети. Перелік взято на : https://secure.e-konsulat.gov.pl/




Адреса

м. Тернопіль вул. Танцорова 43/1

Телефон

+38 (067) 354 30 58
+38 (096) 709 70 75

Головна